CASE STUDY – Macam Mana Saya Scale-up Jualan Website Ecommerce Produk Hipster Ni Dari RM413 Kepada RM 41,287.15 Dalam Masa 2 Bulan

Scale jualan website ecommerce malaysia

Sibuk? Share dulu artikel ini:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

(NOTA: Jika anda nak belajar secara praktikal langkah demi langkah teknik FB Ads untuk buat jualan secara AUTO… Boleh sertai kelas online E-comm Master.)

Ini adalah case study salah seorang klien yang saya uruskan. 

Dalam case study ni, saya akan tunjukkan jenis iklan yang saya guna, strateginya dan apa yang saya buat ketika fasa split test.. 

Artikel ni agak panjang, kalau tiada masa, share dulu artikel ini (Klik sini untuk share di FB anda sekarang). Parking’ siap-siap dalam FB anda.

Klien ini adalah sebuah syarikat yang mengeluarkan produk fesyen hipster dan disasarkan pada wanita moden.

Saya run FB Ads dan IG Ads untuk mereka. 

Saya tak boleh dedahkan jenama apa dan syarikat mana sebab tertakluk pada perjanjian kerahsiaan. 

Tapi, saya boleh kongsikan langkah-langkah dan strategi yang saya guna. Supaya, anda boleh juga amalkan apa yang saya buat ni. 🙂

Okay, berbalik kepada topik asal.

Sebelum saya kongsikan strategi lengkap, saya nak kongsikan dulu serba sedikit maklumat tentang kempen iklan klien ni.

Sebelum ni, mereka ada cuba buat ads, mereka yang uruskan dan jalankan iklan. Tapi, hasilnya agak kurang memuaskan, jualan hanya +-RM413 je dan kos iklan pula RM240.14.

Klien ni sebenarnya rugi, sebab jualan lepas bayar iklan je, lepas tolak kos produk jadi rugi.

Okay, kita buat kira-kira logik sikit:

Jualan=RM413
Kos Iklan=RM240.14
Kos Produk=3*RM60=RM180 (anggaran purata kos per unit RM60)

Rugi Kasar = RM413 (Jualan) – RM240.14 (Kos Iklan) – RM180 (Kos produk)
Rugi Kasar = -RM7.14

Ni baru tolak kos iklan dan kos produk, belum lagi tolak lain-lain kos kan? :’)

case study bhd ogos hingga september(Laporan iklan 25 Ogos – 25 September)

Pada bulan kedua mereka jalankan iklan, jualan berjaya naik kepada +-RM1000, tapi semakin rugi disebabkan kos iklan mereka juga +-RM1000. 

*Sedih :’)*

case study bhd sept hingga oct
(Laporan iklan 25 September – 25 Oktober. Kos iklan +-RM1,016, jualan pula hanya +-RM1,027)

Mereka minta saya rangkakan strategi pemasaran digital dan jalankan iklan untuk mereka. Jadi, pada 27 Oktober, iklan mereka dijalankan dan diuruskan oleh saya sepenuhnya.

Apa yang saya buat adalah:

  • Saya jalankan analisa kempen-kempen yang pernah mereka jalankan. Antara kesilapan yang saya dapati adalah, mereka buat ads guna objektif “TRAFFIC”. (Saya akan ulas lebih lanjut nanti)
  • Saya kenal pasti kelompok umur yang betul-betul berminat dengan produk mereka (sebelum ni mereka target terlalu besar, iaitu umur 20-45
 Okay, itu serba sedikit maklumat dan situasi klien ni secara ringkas.
 

Strategi yang Saya Aplikasikan Sehingga Menaikkan Jualan kepada 5 Angka:

 

Sebelum itu, saya kongsikan dulu cakupan skrin hasil yang berjaya diperoleh dari bulan pertama & kedua lepas saya uruskan iklan mereka.


(Laporan iklan 25 Oktober – 25 November. Ini bulan pertama saya jalankan iklan.)

Hasil yang berjaya diperoleh pada bulan pertama:

Kos iklan : RM2,970.61
Jualan dari Ads : RM9,181.30
Jumlah ROAS: 3.09 kali ganda

case study bhd nov hingga december
(Laporan iklan 25 November – 25 Disember. Ini bulan kedua saya jalankan iklan)

Hasil yang berjaya diperoleh pada bulan pertama:

Kos iklan : RM3,985.56
Jualan dari Ads : RM41,827.15
Jumlah ROAS: 10.49 kali ganda

Apa yang Saya Buat Pada Bulan Pertama:


Bulan pertama ni saya fokus pada split testing je. Tak kisah klien niche apa pun, biasanya saya akan buat split test je dulu pada bulan pertama. 

Begitu juga untuk projek ecommerce saya sendiri, saya akan mula dengan split test.

Ini senarai elemen-elemen yang saya buat split test:

  • Angle mesej copywriting
  • Gambar iklan 
  • Video iklan
  • Targeting Interest
Bagi niche fesyen, sila tumpukan usaha split test pada elemen gambar. Ini adalah elemen yang mainkan peranan utama untuk niche fesyen.
 
TIPS: Biasanya iklan niche fesyen ni, kita akan letak gambar koleksi warna paling hot sebagai gambar pertama.
 
Dari segi teknikal iklan pula, saya akan pecahkan kepada 2 jenis kempen. 
 
Kempen 1: Bawa Trafik Masuk ke Website
Objektif : Conversion Add-to-Cart (Nak bawa prospek masuk ke web & buat belian)
Bajet Ads : RM100 sehari
Target : Umur 23 – 35 
Placement: Semua placement di IG dan FB
 
Kempen 2: Catalogue Sales (Dynamic Retargeting/Teknik Saka)
Objektif : Conversion (Retargeting prospek yang masih belum beli)
Bajet Ads : RM10 – RM20 sehari(10% – 20% dari bajet kempen 1)
Target : Prospek yang dah tengok page produk & dah Add To Cart (exclude purchase)
Placement: Semua placement di IG dan FB
 
 
(Iklan kempen 1 guna iklan jenis Conversion)
 
 

(Iklan kempen 2 guna iklan jenis Catalog Sales)
 
 
NOTA TEPI: Objektif kempen 1 adalah untuk target iklan pada prospek untuk masuk ke website dan add-to-cart. Kempen 2 pula akan retarget semula prospek yang dah add-to-cart tapi masih belum buat belian.
 
Kempen 1 saya guna objektif Conversion dan tak guna traffic (ini antara kesilapan klien saya sebelum ni dan ramai juga buat kesilapan sama).
 
Mungkin ada yang tertanya-tanya, apa beza buat iklan traffic dan conversion?
 
Jawapannya adalah, cara FB optimize iklan kita.
 
Kalau guna objektif traffic, FB akan paparkan iklan pada audience yang suka klik. Ya, klik, tapi tak semestinya mereka ada potensi beli di web.
 
Sebaliknya, kalau kita guna objektif Conversion, FB akan paparkan iklan pada audience yang ada tabiat convert di website. 🙂
 
Untuk kempen 1 saya target kepada 10 interest berbeza. Dalam setiap 1 interest, saya gunakan 3 iklan dengan 3 gambar berbeza.
 
Contoh:
Interest 1: FashionValet
Interest 2: Tudung People
Interest 3: Lookalike People Who Engage with IG Post
Interest 4: Lookalike People Who visit Website
 
Ini hanya sekadar contoh, apa pun, anda kena split test sendiri tengok audience interest mana yang boleh convert sales untuk web ecommerce anda.
 
Saya hanya sekadar split test audience dan gambar iklan je. Sebab, biasanya 2 perkara ni je yang mainkan peranan untuk kempen ecommerce niche fesyen.
 
Bagi niche-niche lain seperti kecantikan, kesihatan, gajet & lain-lain tu… anda kena test juga angle copywriting.
 
Sebagai contoh, kalau jual krim sapu untuk kurus… Anda mungkin boleh split test copywriting angle kempis perut, kecilkan peha atau buang double chin. 
 
Contoh:
Copywriting 1: Cerita tentang produk boleh kempiskan perut buncit
Copywriting 2Cerita tentang produk boleh kecilkan saiz peha
Copywriting 3: Cerita tentang produk boleh hapuskan double chin
 
Nampak tak? 
 
Dari 1 produk tu, sebenarnya, ada banyak angle cerita yang kita boleh target. 
 
Kita pun tak tau copywriting angle mana yang akan convert. Sebab tu la kena buat split test. 😉
 
Okay, berbalik kepada cerita split test, berapa lama kena split test? 
 
Saranan saya seminggu dan sebaiknya dibuat pada minggu gaji. Sebab iklan lebih mudah convert pada minggu gaji.
 

Apa Data yang Perlu Kita Tengok Masa Split Test?

 
Jawapannya 1 je —> J U A L A N!
 
Semua setuju kan kita buat iklan untuk dapatkan jualan?
 
Rasanya takde kan orang buat iklan sebab nak dapat like je? :v
 
Okay, serius… Apa yang perlu anda buat adalah, biarkan je dulu iklan berjalan selama 3 hari. 
 
Lepas 3 hari, baru semak data iklan. Iklan yang langsung takde jualan, tutup je terus.
 
Iklan yang ada jualan, biarkan je terus berjalan sampai cukup tempoh 1 minggu.
 
Lepas cukup seminggu, baru jalankan analisa iklan. 
 
Tengok iklan mana yang convert jualan dan beri pulangan positif…
 
…dan audience interest mana yang beri jualan yang menguntungkan?
 
Tutup iklan yang rugi dan biarkan iklan yang untung terus berjalan. Dalam masa yang sama, buat lagi iklan baru dan test cari lagi audience mana yang convert.
 
Cuma, kali ni, anda dah ada winning ads. Jadi, anda tak perlu dah nak split test gambar/copywriting.
 
Anda hanya perlu test audience interest baru guna copywriting/gambar yang dah terbukti berkesan.
“Macam mana nak tau iklan saya rugi ke untung?”
Kena la buat kira-kira. 😉
 
Saya tak boleh bagi formula spesifik, sebab lain produk lain la kira-kiranya. 
 
Anda sebagai pemilik bisnes yang kena arif dengan kira-kira kos.
 
Apa pun, secara asasnya, kalau hasil jualan masih ada untung lepas tolak kos iklan dan kos produk… itu satu petanda yang positif.

Kira-kira asas:

Untung/Rugi= Jualan – kos produk – kos iklan

Angka Positif=Iklan Berkesan

Angka Negatif=Iklan Tak Berkesan

Apa yang Saya Buat Pada Bulan Kedua:

 

Masa bulan pertama kita buat split test untuk cari winning audience dan winning ads. Bulan kedua pula adalah masa untuk kita scale up!

 
scale up facebook ads ecommerce
 
Secara asasnya, bila kita dah ada iklan yang bagi pulangan positif, kita akan scale up bajet.
 
Matlamatnya adalah, kita nak minta FB reach lebih ramai audience dan naikkan lagi angka jualan kita.
 
(Bila scale-up, kita akan edit iklan yang berkesan dan naikkan bajet iklan)
 
Kita akan naikkan bajet iklan 2-3 kali ganda berbanding sebelumnya.
 
Katakan, situasinya begini:
  • Bajet iklan kita sebelum ni adalah RM30/hari. 
  • Bila iklan terbukti berkesan, kita naikkan bajet 30%-500% (ikut kemampuan & skill masing-masing)
  • Dalam contoh ini, saya naik bajet kepada RM50-RM150/hari (ikut produk)

Sebab tu kalau anda perasan, pada cakupan skirn yang saya kongsikan sebelum ni, bulan pertama jualan hanya +-RM11k.

…tapi, bulan kedua sales naik mendadak kepada +-RM40k!

Sebab utama adalah, saya scale up iklan-iklan yang dah di-uji keberkesanannya.

Split test ni sebenarnya adlaah satu pelaburan. Kita  kena anggap kita melabur untuk dapatkan data iklan.

Bila dah jumpa winnning ads, apa lagi?

KAACHINGG!~ ^_^

NOTA TEPI: Saya tak rekemen newbie main up bajet secara mendadak. Sebab kos iklan juga akan melambung bila bajet iklan dinaikkan secara mendadak. Bagi anda yang dah biasa buat iklan, anda boleh naikkan bajet secara mendadak (lebih dari 100%) dengan syarat anda guna fungsi BID CAP.

Kesimpulannya, untuk Naikkan Jualan Website Ecommerce Anda…

 

Anda kena fokus dulu pada split testing, supaya anda ada data audience mana yang convert dan jenis iklan macam mana yang convert.

Anda tak boleh buat 1 iklan dan berharap iklan tu terus boleh buat jualan 5-6 angka terus. 

Ianya proses berperingkat dan ada langkah-langkahnya. 🙂

Split test ni ibarat sebuah pelaburan. Sebab, bila kita dah dapat data iklan yang convert dan audience yang convert, kita hanya perlu scale up.

Lebih baik pecahkan bajet kecil-kecil dan test banyak iklan/audience daripada terus belanja besar tapi buat 1 iklan je. 😉

NOTA KAKI:

 
 
Nak belajar cara untuk tarik pelanggan membeli di web
 
Jom sertai kelas online E-Comm Master. Sebaik sahaja anda tamat kelas, anda bakal ketahui teknik dan strategi guna FB Ads untuk buat jualan secara automatik di website. 
 
Daftar sekarang dan dapatkan 24 video panduan dan private FB group support bersama saya. Klik sini untuk ketahui lebih lanjut: https://danialarif.com.my/e-comm-master/ 

Bantu saya share artikel ni boleh? Sebaik-baik manusia adalah mereka yang menyebarkan manfaat... 😉

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Artikel lain yang anda perlu baca: