{% if first_time_accessed %} {% endif %}

Nama saya Danial Arif. 

Saya ingat lagi saya masa mula-mula buat bisnes online. Saya dulu start jual barang-barang prelove di mudah.my sekitar tahun 2009. Tak ada la untung sangat, bukan fokus nak untung sangat masa tu. Nak kata dapat reward diri makan sedap-sedap hasil dari bisnes tu tak ada la. Duit bisnes online cukup pakai, cukup makan je. Tak ada apa yang menarik.

Setelah beberapa tahun berlalu, saya pun tamat pengajian Diploma. Sama macam graduan-graduan lain. Saya cari kerja di jobstreet dan alhamduLillah dapat.Gaji boleh la, setakat Diploma banyak mana sangat. Hidup pula di sekitar KL/Selangor ni. Bila kira-kira baki gaji tiap-tiap bulan, saya baru sedar. Aduii.. Kalau macam ni bila nak dapat beli kereta atau kahwinnya. 

Ayah saya ada cerita tentang kisah Irfan Khairi. Sebab terinspirasi dengan kisah Irfan Khairi saya pun start buat bisnes online. Kebetulan ayah saya ada kawan dia baru buat produk biskut diet. Saya tolong la jual di internet. Balik rumah terus create FB baru dan page baru.

Habis semua orang saya add friend. Saya cakap dengan diri saya:

“Confirm la ramai nak beli dari aku. Produk ni best kot!

Tapi…

Lepas 1 bulan sale kosong. 

Bulan ke-2 ada orang PM tanya, tapi lepas bagi harga terus diam…

Saya rasa produk biskut diet ni tak bagus. Saya pun tukar la jual produk lain. Masa tu jadi dropship agent sabun Vitamin ACE.

Lepas sebulan post dekat profile dan page. Sale masih 0. Aduhh… Apa malang sangat ni? 

Lepas dekat sebulan jual tu ada la 1 sale, tu pun mak saya yang beli. 

Kawan saya ada share tentang FBads masa tu. Saya apa lagi, balik terus buka PC nak buat FBads.  Bayangkan, tak tau apa-apa, tiba-tiba buat FBads. Buat FBads dengan yakin, bajet RM40 sehari. Saya edit la gambar cantik-cantik, memang ramai klik iklan dan Like.

Tapi, comment semua mengarut.

Like banyak, tapi tak ada pun yang “PM” (Anda pernah rasa?)

Burn lagi duit buat ads. Hmmm… 

Ditakdirkan satu hari, kawan saya suggest saya belajar dengan seorang sifu. Saya ambil masa yang lama juga untuk fikir. Nak join ke tak?

Saya nekad je la join kelas sifu tu… Power! Dalam kelas sifu tu share macam-macam teknik psikologi dan cara untuk pengaruh pelanggan melalui iklan. Ada ajar sikit tentang copywriting. Tapi, ilmu paling mahal adalah Market Research.

Terbongkar! Ni la kunci untuk tulis Copywriting yang “KILLER”!

Balik tu, saya brainstorm nak jual produk baru. Buat market research, saya dapati ada golongan wanita yang nakkan power bank yang design comel. Saya pun pergi lowyat dan borong power bank “Hello Kitty”.

Tak sampai beberapa jam dah ada yang PM dan SMS.

Run ads, bajet RM40 (ke RM 60? saya ingat-ingat lupa), alhamduLillah. Tak sampai beberapa jam dah ada yang PM dan SMS. Oo… ya, zaman tu masih close guna sms sebab whatsapp belum popular.

Paling best, dengan copywriting yang sama saya post di profile personal. Friends tak sampai 1000 pun tapi dapat jual 2 unit dalam masa kurang 24 jam.

Guna formula yang sama dan cuba jual di satu group ni. Tapi kali ni produk premium harga RM 180. Dapat jual 8 unit dalam masa 5 hari je. Tu baru satu group, belum run ads lagi!

Itu la Rahsianya rupanya! Market Research, saya tak pernah tahu dan buat. Disebabkan buat market research ni, saya tak perlu pening fikir idea.

Paling best, dapat hasilkan copywriting yang “KILLER”!

Banyak gila lubuk tempat untuk korek idea. Paling best, saya rasa dalam 70% dari skrip copywriting saya adalah datang dari hasil Market Research di 3 lubuk hot. 

Start hari tu, saya tak pandang belakang dah. Saya hanya perlu guna formula yang sama dan insyaAllah dapat hasil yang sama juga.

Kini, saya salah seoarang content writer/copywriter team Firdaus Aizizi. Sehingga kini saya masih apply formula yang sama.

Nota Kaki:

Boleh follow saya di:

Youtube: danialarif2005
FB: facebook.com/danialarifofficial
IG: danialarifofficial

Boleh hubungi saya di:

Email: danialarif@gmail.com
No Telefon: +6011 3234 3734