“Dalam pemasaran online, jadilah ikan paus. Jangan jadi ikan bilis.”

elakkan pemasaran online seperti bilis

Ya! Kena jadi paus.


Eh? Macam mana tu ya?


Baik, baca dengan teliti dan hadam baik-baik. Ceritanya, ikan paus dan ikan bilis hanya satu analogi.


Sekarang, anda cuba bayangkan anda adalah penjual ikan bilis.


Andai kata ada orang curi seekor ikan bilis yang anda jual, ya seekor ikan bilis anda telah dicuri. Adakah anda sedar seekor dari longgokan ikan bilis anda telah dicuri?


Kemungkinan besar tidak, anda tidak perasan pun.


Lagi pun seekor je pun, siapa yang kisah? Kalau perasan pun apa anda nak buat? Nak report polis? Silap-silap mereka ketawakan anda. Haha…


Cuba pula bayangkan, anda jual ikan paus. Kemudian, ikan paus yang anda jual telah dicuri.


Adakah anda perasan? Saya rasa bukan je perasan, tapi sebelum sempat dicuri lagi pencuri tu akan ditangkap.

Jadi, apa kaitan analogi di atas dengan pemasaran online?


prinsip pemasaran online paus

Senang saja, dalam aktiviti pemasaran online anda perlu jadi unik. Jadilah seperti paus. Cipta imej dan brand anda yang tersendiri.

 

Tulis copywriting sendiri, yang unik. Kalau copywriting pun anda tiru, sah anda ibarat seperti longgokan bilis di pasar malam.

 

Balik-balik ayat jualan untuk pemasaran online guna ayat ni -> “Gigit gigit terus Hitam”, “Sapu sapu terus sado” dan bla bla bla.

 

Bila iklan anda sama sahaja seperti kebanyakan iklan yang ada, sah iklan anda ibarat longgokan ikan bilis di pasar malam.

 

Okay, selain dari copywriting perkara yang sering menjadi persoalan adalah interest apa yang paling bagus untuk digunakan?

 

Balik-balik blur fikir nak guna interest apa untuk FBads. Pernah tak cuba untuk tidak gunakan sebarang interest masa buat FBads? Apa kata anda cuba sekarang.

 

“Ehhh!? Tapi semua orang kata interest la paling penting masa nak setting FBads.”

Ya, semua orang kata begitu. Anda boleh ikut apa yang ramai orang buat dan terus letakkan diri anda untuk berada dalam longgokan ikan bilis. Atau anda boleh pilih untuk “Be Different” dan menjadi unik seperti ikan Paus.

 

Dari hari demi hari, makin ramai peniaga yang gunakan FBads sebagai medium pemasaran online.

 

Pesaingan makin ketat. Anda boleh lihat sendiri, berapa banyak iklan yang lalu di newsfeed FB anda. Ini bukan tahun 2010, iklan yang lalu boleh dikira.

 

Kalau iklan anda sama je seperti kebanyakan iklan yang ada, apa yang unik? Apa sebab prospek perlu beri perhatian pada iklan anda?

 

Saya saran amalkan prinsip paus dan jadi unik supaya kempen pemasaran anda menjadi perhatian prospek.

 

Tapi, kalau anda tetap memilih untuk terus tiru dan jadi seperti kebanyakan orang, itu juga hak anda.

 

Pilihan di tangan anda. =)

Nota Kaki!

Sekejap! Takkan nak pandai seorang diri je?

 

Wajib klik butang Share supaya rakan-rakan anda yang lain sama-sama pandai macam anda. =)